2010. január 27., szerda

Crystal - Gregorian

Aloha! =)

Ma az egyik kedvenc együttesem, a Crystal ötödik albuma van terítéken.
Először tekintsük át a diszkográfiát!

2000 – Két utazó
2002 – Fújja el a szél
2004 – Trilógia
2006 – Világok hangjai
2008 – Karácsony
2009 – Gregorian


[az albumok hamarosan letölthetők lesznek a blogról]


A 2009-es év viszonylag aktívan zárult, már ami a zenei világot illeti, sok előadó jelentkezett ugyanis új nagylemezzel az utolsó hetekben.
Nem volt ez másképp a Crystal esetében sem, akik a 2006-os Világok hangjai után új lemezzel – és tőlük megszokottan természetesen ismét új hangzásvilággal jelentkeztek.
A Crytal minden albuma ugyanolyan, és mégis kicsit más. Talán ez a megszokottság és mégis változatosság teszi az együttes nótáit ilyen kifinomulttá.

Az album tracklistája:

 1. Intro 
 2. Őrangyal 
 3. Menj tovább
 4. Emlékezz rám
 5. Hajsza (Gregorian)
 6.  Ne ébressz fel (Álmom voltál)
 7. Hullócsillag 
 8. Tőled szép a világ
 9. A Sziget (Gregorian)
 10. Te vagy az álmom 
 11. Benned élek én
 12. Hazatérés (Gregorian)

Az Intro, az Őrangyal és a Menj tovább nagyszerű indítása a korongnak, dallamos, Crystalos, talán kicsit a Világok hangjait idézi. A Menj tovább című dal is megjent kislemezként, a klipet Kambodzsában forgatták hozzá. Megszokhattuk már a bandától, hogy látványos klipeket forgatnak, egzotikus helyeken (például Thaiföldön készült a Világok hangjai album egyik kisfilmje, amelynek témája a Hív a végtelen single volt). Az Emlékezz rám című dalnak nincs köze a Children of Distance azonos című számához, szerintem kevésbé jól sikerült, bár a lassú számokat kevésbé szoktam szeretni. A Hajsza lényegében instrumental, gregorian kórussal, szóval mégsem instrumental. A Ne ébressz fel már nyáron hallható volt a rádiókban, ezzel harangozták be az albumot. Jó előfutár volt, kiváló dal. A Hullócsillag is jó, nem úgy, mint az azt követő Tőled szép a világ, ami lassú lévén, szintén nem tetszik túlzottan, de azt belátom, hogy nagyon szép dal. A nagyszerű, lendületesebb Te vagy az álmom előtt visszaveszi a lendületet egy újabb gregorian dal, A Sziget, és utána is lassabb dal következik, a Benned élek én. Ez sem a legjobban sikerült nóta. A lemez anyagát az album harmadik gregorian dala, a Hazatérés zárja. Kellemes, dallamos anyag.


Nemsokára újra írok. Addig is:
pusszantás =)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése